Paus: "Jezus is jaren vroeger geboren"

Vergeet de os en de ezel in de kerststal. Niemand minder dan paus Benedictus XVI zegt dat er geen os, geen ezel en geen drie koningen in de buurt waren toen Jezus geboren werd. En nog straffer is dat de paus ervan uitgaat dat Jezus niet in het jaar 0, maar enkele jaren vroeger geboren is.

ikerremans

Benedictus XVI heeft het derde deel van zijn biografie over Jezus van Nazareth klaar. "In geen enkel evangelie wordt er gerept over een os, een ezel, schapen of kamelen. Dat is waarschijnlijk een Hebreeuwse mythe uit de zevende eeuw", schrijft de paus. "En dat herders de geboorte van Jezus vernamen via engelengezang, is ook een fabel. Het christendom heeft altijd gedacht dat engelen alleen maar zingen, maar in werkelijkheid hebben ze de boodschap gewoon verteld."

In een adem worden ook de drie koningen in twijfel getrokken. "Die figuren zijn ontsproten aan het theologische idee dat mensen vanuit alle hoeken kwamen om de nieuwgeboren koning te eren. Als symbool dat de hele wereld hem eendrachtig verwelkomde."

Wat Benedictus wel zeker weet is dat Maria nog maagd was toen ze haar kind op de wereld zette. De onbevlekte ontvangenis is het werk van de heilige geest.

Misschien nog belangrijker is dat Benedictus XVI vermoedt dat Jezus vroeger geboren is dan algemeen wordt aangenomen, namelijk in de jaren 7 tot 2 voor Christus. Dat betekent dat onze kalender gebaseerd is op een vergissing. De monnik Dionysius Exiguus zou een verkeerde interpretatie gemaakt hebben in de zesde eeuw na Christus.

Benedictus begon als kardinaal al aan de trilogie over het leven van Jezus. De eerste twee delen werden bestsellers in Italië. Het derde deel komt in vijf talen uit. Voor een Nederlandstalige versie is het wachten tot 12 december.

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio