Fietsroute herdenkt gesneuvelden van beide wereldoorlogen

De nieuwe fietsroute 'Om nooit te vergeten', die zopas werd ingereden met authentieke legerfietsen, is een herdenkings- en hulderoute aan alle militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen in Brecht.

Jan Vorsselmans

Het traject leidt naar monumenten voor omgekomen burgers en militairen, bunkers, dankkapelletjes, straatnamen die verwijzen naar personen of gebeurtenissen uit het militaire verleden van Brecht, locaties waar geschut, kanonnen of veldartillerie stond opgesteld, en plaatsen waar gevechten plaatsvonden, tanks werden uitgeschakeld of V-bommen vielen.

Het grootse stuk militaire erfgoed is het Groot Schietveld en ook daar leidt de route naartoe. De kernroute Brecht is ongeveer 32 kilometer lang, de route op Sint-Lenaarts grondgebied beslaat 21 kilometer en het traject in Sint-Job komt op 25 kilometer. Omdat er geen bewegwijzering is, volgt u best het traject op het routekaartje.

Het project is een initiatief van de gemeente Brecht in de persoon van erfgoedconsulente Kim Decombes en van de communicatiedienst, én van het Brechts Oorlogsmuseum met Wally Schoofs als drijvende kracht.

De brochure met routekaart 'Om nooit te vergeten', fietstocht langs het Brechtse militaire erfgoed uit WOI en WOII, kost één euro en is te verkrijgen bij dienst Vrije Tijd, Gemeenteplaats 1, 2980 Brecht, 03.660.28.30, cultuurdienst@brecht.be, www.brecht.be

JAN VORSSELMANS

Foto Mia Uydens
Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio