Meerderheid wil geen hoorzittingen over homofoob geweld

Meerderheid wil geen hoorzittingen over homofoob geweld

Meerderheid wil geen hoorzittingen over homofoob geweld

Print
Er komen geen hoorzittingen over homofoob geweld. Dat besloot de Kamercommissie Justitie zopas. Ze verwierp een voorstel van Stefaan Van Hecke (Groen, foto).

De Kamercommissie Justitie debatteert momenteel over een een verdubbeling van de maximumstraffen voor homofoob geweld. Als de maximumstraf vijf jaar of meer is, komt er vijf jaar bij. Een straf van 20 jaar komt op 30 jaar.

Het ontwerp geldt niet alleen voor homofoob geweld, maar voor alle discriminerend geweld: dus ook racistisch en seksistisch geweld of geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Ook de geldboetes worden verdubbeld met een maximum van 500 euro (X 6). In 2003 waren de minimumstraffen al verdubbeld, maar dat wordt weer afgeschaft.

Groen wilde vooraleer het ontwerp wordt goedgekeurd volgende week hoorzittingen houden met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en met de homo-organisaties om een echt beleid tegen homofoob geweld uit te werken.

Fortuin

Stefaan Van Hecke wees erop dat het ontwerp niet alleen voor homofoob geweld geldt, maar voor àlle discriminerend geweld.

"Ook bij geweld omwille van fortuin verdubbelen die straffen. Een carjacking gebeurt altijd bij dure wagens. Eigenlijk is dat geweld met een discriminerend motief. Dit gaat wel heel ver. OK dat men de straffen verdubbelt voor mensen die anders zijn en die geen andere keuze hebben, zoals mensen die aangevallen worden om hun seksuele geaardheid of hun huidskleur. Maar moet er ook een strafverzwaring zijn voor geweld op grond van fortuin, politieke en syndicale overtuiging? Gaat dit echt niet te ver?"

Volgens Van Hecke is de huidige werkwijze bovendien onlogisch: "Gaat de regering altijd zo werken? Eerst binnen de meerderheid een ontwerp klaarstomen en dan daarna het parlement alleen maar ja of nee laten zeggen. Mogen wij dit probleem nog in een ruimer kader plaatsen en bestuderen? Daarom ben ik voor hoorzittingen volgende week".

N-VA en VB steunden de idee om hoorzittingen te organiseren, hoewel Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) al duidelijk zegde dat ze deze wet zal goedkeuren. De meerderheid vond hoorzittingen echter niet nodig.

Meer over dit ontwerp leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto PhotoNews

Nu in het nieuws