Wordt (Pieter) De Coninckplein (Herman) De Coninckplein?

Het kunstencentrum voor literatuur, Behoud de Begeerte, wil de naam van het De Coninckplein - vernoemd naar Pieter de Coninck - veranderen in het Herman de Coninckplein. Zo wil het de nagedachtenis van de Vlaamse dichter in leven houden.

jatimmermans

Met het einde van het poëzieprogramma Koningsblauw in zicht, wil het kunstencentrum Behoud de Begeerte de nagedachtenis van de Vlaamse dichter Herman de Coninck in leven houden. "Het is volgens ons het geschikte moment om op een andere manier de Coninck onder de aandacht te brengen", vertelt Luc Coorevits (foto) van Behoud de Begeerte. "Het is een slotstuk, maar tegelijkertijd een begin om het plein aan de bibliotheek Permeke een andere naam en look te geven", meent hij.

"We kennen Pieter de Coninck vooral als een figuur uit het boek 'De Leeuw van Vlaanderen', over de Guldensporenslag van Hendrik Conscience", vertelt Coorevits. "Herman de Coninck was een zeer belangrijk dichter, maar ook een invloedrijk promotor van poëzie", vertelt hij.

Om de naam te veranderen in het Herman de Coninckplein zal de organisatie een procedure moeten volgen en zal het ook een dossier opmaken. Al een dertigtal bekenden - onder wie Antwerps stadsdichter Bernard Dewulf - steunen het initiatief. Ook verschillende andere mensen kunnen zich vinden in het voorstel. Volgens Paul Van Dorpe en Willy Verdeyen is Herman de Coninck bekender bij het grote publiek. "Pieter de Coninck is al te lang dood", vertelt Van Dorpe.

Het is afwachten of het nieuwe bestuur zich in de nieuwe naam kan vinden.


LYNN SYMONS

Foto Frederik Beyens

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio