Belgische wapens gaan vooral naar Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is de belangrijkste afzetmarkt voor Belgische wapens. Dat meldt het Vlaams Vredesinstituut. "Problematisch, want er is een embargo op wapens naar Syrië en Saoedi-Arabië maakt er geen geheim van dat het wapens levert aan Syrische groepen".

jdewit

In 2011 was de Belgische vergunde wapenexport goed voor 879,7 miljoen euro in 2011. Drie kwart van de vergunningen om wapens uit te voeren is voor rekening van Wallonië (644,1 miljoen), Vlaanderen tekent voor 200,9 miljoen euro.

Het Midden-Oosten is voor het eerst de belangrijkste afzetmarkt voor Belgische wapens (36%), gevolgd door Europa (32%) en Noord-Amerika (17%). Saoedi-Arabië is goed voor maar liefst 29% van de totale Belgische wapenexport (253,4 miljoen euro). Het gaat daarbij vooral om vuurwapens, munitie en militaire voertuigen.

Terwijl Wallonië wereldwijd militair materieel uitvoert dat terecht komt in conflicthaarden, specialiseert Vlaanderen zich in hoogtechnologische onderdelen van grotere wapensystemen. De eerste bestemmelingen hiervan zijn de defensiereuzen in de EU en de VS, maar de uiteindelijke bestemmeling is in twee op de drie gevallen onbekend op het moment van de aflevering van de vergunning.

Meer informatie over de verspreiding van Belgische wapens vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photo News