Israël dreigt met annexaties in geval van Palestijnse vraag om erkenning

Twee weken voor de Palestijnse president Mahmoed Abbas bij de Verenigde Naties een aanvraag tot erkenning van Palestina als staat indient, heeft Israël met verregaande stappen gedreigd. Het land zou in dat geval de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever kunnen annexeren en de vredesverdragen met de Palestijnen opzeggen.

jrosquin

Het was milieuminister Gilad Erdan van de regerende Likoedpartij die woensdag op de Israëlische radio de dreigende taal sprak. Volgens de krant Haaretz zouden de Israëlische ambassades wereldwijd ook al de wenk gekregen hebben de dreigementen over te maken aan de politieke leidingen in de desbetreffende gastlanden.

Palestina

Abbas is van plan op 29 november de Algemene Vergadering van de VN om erkenning als niet-lidstaat te vragen. Inwilliging van het verzoek zou een expliciete erkenning van Palestina als staat door de internationale gemeenschap betekenen. Abbas heeft enkel een meerderheid nodig van de Algemene Vergadering, wat niet echt een lastige klus lijkt. De Palestijnen zouden bij de VN dan een status krijgen zoals het Vaticaan.

De Israëlische radio berichtte woensdag zelfs dat het het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem in een intern document de val van de Palestijnse Autoriteit van Abbas als "enige alternatief" omschrijft, mocht hij bij de VN de aanvraag indienen. Het document moet wel nog de goedkeuring krijgen van buitenlandminister Avigdor Lieberman. Daarna dient het ook nog voorgelegd aan de Israëlische regering.

Foto: AFP Huizen van Joodse kolonisten (boven) en Palestijnen (onder) op Westelijke Jordaanoever

Vastgoed

Jobs in de regio