Lichte storingen door 24-urenstaking NMBS

Lichte storingen door 24-urenstaking NMBS

Lichte storingen door 24-urenstaking NMBS

Print
De 24-urenstaking bij de NMBS is dinsdag om 22 uur van start gegaan. De staking is een onderdeel van de actiedag tegen de bezuinigingskoers die Europa vaart. De staking zal overwegend in Wallonië te voelen zijn. Er zijn dinsdagavond al lichte storingen vast te stellen, zegt Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

De acties die woensdag gepland zijn, kunnen gaan van informatievergaderingen organiseren of pamfletten uitdelen tot 24-urenstakingen.

Tot dat laatste wordt enkel opgeroepen in Wallonië: door de Waalse en Brusselse socialistische metaalvakbond, en door regionale FGTB-centrales in Henegouwen en Luik.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen oproepen tot algemene staking, ook niet door de metaalvakbonden. Wel vinden in meerdere bedrijven informatievergaderingen plaats.

De staking bij het spoor treft vooral Wallonië, maar de gevolgen zullen ook voelbaar zijn voor het treinverkeer in Vlaanderen en Brussel, zegt Petit. "De treinen die dinsdagavond voor 22 uur uitgereden zijn, zullen niet halverwege stoppen, tot hun eindbestemming rijden of toch zeker tot in een bepaald station", aldus de woordvoerder van Infrabel, die er aan toevoegt dat er dinsdagavond niet veel hinder verwacht wordt.

De echte omvang van de treinstaking zal pas woensdagochtend in te schatten zijn, verwacht Petit.

Foto: Belga
Een leeg treinstation Luik-Guillemins

Nu in het nieuws