Sp.a-bestuur wil stad "niet blokkeren"

Het Antwerpse partijbestuur van sp.a heeft dinsdagavond unaniem beslist om "de stad zeker niet te blokkeren", zo laat schepen en onderhandelaar Robert Voorhamme weten. De partij zegt nog niet expliciet dat ze de benodigde handtekeningen zal leveren om CD&V aan een of meerdere eventuele schepenambten te helpen terwijl ze zelf in de oppositie zou komen te zitten, maar wil wel wachten op de vraag daartoe vanwege CD&V om vervolgens "in overleg de concrete zaken te kunnen regelen".

Voorhamme had voor aanvang van het partijbestuur al verklaard dat de Stadslijst van sp.a en CD&V dinsdag "de facto" tot een einde was gekomen, aangezien formateur Bart De Wever (N-VA) tegen hem zou gezegd hebben dat hij enkel met CD&V en niet met sp.a in een meerderheid wil stappen.

STANDPUNT: De Wever vraagt Stadslijst om splitsing

Van Peel

Voorhamme verwees ook naar verschillende interviews van CD&V-schepen Marc Van Peel afgelopen weekend, waarin die dan weer verklaard had dat CD&V zeker niet in de oppositie zou gaan. "Op die manier heeft Van Peel het 'samen uit, samen thuis' principe verbroken en Bart De Wever in een zetel gezet", zei Voorhamme, die zich naar eigen zeggen bedrogen voelt door CD&V.

CD&V heeft intussen nog niet officieel gereageerd op de situatie die dinsdag in Antwerpen ontstaan is. De partij zou eerst overleg willen met sp.a, maar volgens Voorhamme zal dat dinsdagavond allicht niet meer plaatsvinden.

Foto: Belga Robert Voorhamme aan het Stadhuis

Bekijk de reportage van het vtm-nieuws: