Protest tegen concerten Israëlisch leger in Provinciehuis

Protest tegen concerten Israëlisch leger in Provinciehuis

Protest tegen concerten Israëlisch leger in Provinciehuis

Print
In het Antwerpse provinciehuis vinden op zondag 18 november twee concerten plaats door 'Tzahal', bestaande uit soldaten van het IDF (Israel Defense Forces), oftewel het Israëlische leger.

De actiegroep 'Egalité' noemt dit onaanvaardbaar, omdat het evenement op die manier impliciet de steun van ons land aan het Israëlische regime en leger zou onderschrijven. Egalité heeft bij de politie de toestemming gevraagd en voorlopig ook gekregen om zondag te manifesteren tegen de concerten.

'Oorlogsmisdaden'

In een persbericht heeft Egalité het onder meer over een leger dat verantwoordelijk is voor "oorlogsmisdaden in Gaza, de voortzetting van de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, aanvallen op vreedzame schepen op open zee en het vasthouden van ruim 4.500 politieke gevangenen". Volgens de actiegroep gedraagt het Israëlische bewind zich racistisch ten opzichte van de Palestijnse bevolking.

Ook de volgens Egalité bevestigde aanwezigheid van voormalig premier Yves Leterme en huidig minister Monica De Coninck vindt de actiegroep niet kunnen. Ze roept dan ook op tot een protestactie voor de aanvang van het concert om 13.30 uur aan het provinciehuis.

'Volgens het boekje'

De Antwerpse lokale politie verwacht al bij al weinig problemen zondag. "Ook vorig jaar was er hier een soortgelijk concert en een manifestatie. Het zijn diezelfde actievoerders van toen, een kleine groep, die nu opnieuw een aanvraag tot manifestatie hebben ingediend", legt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens uit. "Dat is volledig volgens het boekje verlopen en we staan met de organisatoren in overleg."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio