Frankrijk en VS erkennen nieuwe Syrische oppositiecoalitie

Frankrijk en VS erkennen nieuwe Syrische oppositiecoalitie

Frankrijk en VS erkennen nieuwe Syrische oppositiecoalitie

Print
De Franse president François Hollande heeft dinsdag als eerste westerse leider de CORF, de vorige week inderhaast in het Qatarese Doha samengestelde nieuwe, "overkoepelende" Syrische oppositie, erkend als "de enige" legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk. Later dinsdag kreeg de nieuwe Syrische oppositiecoalitie ook erkenning van de Verenigde Staten.

In snelheid werd Parijs enkel voorafgegaan door de GCC (Samenwerkingsraad van de Golf), het verbond van de zes fundamentalistische Golfmonarchieën.

Meteen erkent Frankrijk aldus de zogenaamde Syrische Nationale Coalitie voor Oppositie en Revolutionaire Krachten als "de toekomstige interim-regering" van "het democratische Syrië". In tegenstelling tot Frankrijk erkent Washington de CORF niet als "de" legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk, maar als "een legitieme representant". De CORF wordt door Washington dan ook (nog) niet erkend als "toekomstige interim-regering" van Syrië.

Libië

De voorbije jaren is Frankrijk er als de kippen bij om "overgangsraden" in het Midden-Oosten te erkennen. Parijs was vorig jaar de eerste om de Libische CNT als "enige legitieme vertegenwoordiger" te erkennen en zat ook in de kopgroep om de voorganger van de CORF, de Syrische Nationale Raad (SNC, een in en door het westen opgerichte raad van in het buitenland verblijvende Syriërs), te erkennen.

De CORF werd vorige week in Doha boven de doopvont gehouden op dringend verzoek van de westerse en GCC-sponsoren van de Syrische rebellen.

Foto: EPA
De Franse president François Hollande aan het woord in Doha

Nu in het nieuws