Hoogopgeleide immigranten protesteren in Pomphuis tegen discriminatie

Hoogopgeleide immigranten protesteren in Pomphuis tegen discriminatie

Hoogopgeleide immigranten protesteren in Pomphuis tegen discriminatie

Print
Antwerpen - In het Antwerpse Pomphuis hebben een aantal hogeropgeleide immigranten dinsdag met een protestactie aandacht gevraagd voor drempels waarmee ze te maken krijgen op de arbeidsmarkt. Diploma's worden niet erkend, maar ook hun kennis van het Nederlands is soms bepalend voor de job.

Met zakken over het hoofd om onherkenbaar te blijven, deed een tiental hogeropgeleide immigranten in het restaurant van het Antwerpse Pomphuis - waar regelmatig werkgevers komen - zich voor als sollicitanten. Volgens Anja Boonen, medewerker van het Antwerps Migratiecentrum de8, wil men onder meer die werkgevers bereiken: "We willen hen bewustmaken van de drempels die hogeropgeleide nieuwkomers in ons land tegenkomen. Zij hebben vele talenten, maar worden vaak niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek."

Nederlands

"Een grote drempel is het niveau van het Nederlands," zegt Boonen, "Die is niet altijd voldoende, maar internationale bedrijven halen tegelijk wel medewerkers uit het buitenland. Soms wordt het Nederlands vereist als moedertaal, terwijl je je kan afvragen of dat voor de job wel nodig is. Af en toe merken we dat de beheersing van het Nederlands wordt gebruikt als een vorm van indirecte discriminatie. Wij vragen dat werkgevers kijken naar de reële talenten die nodig zijn voor de functie."

Een tweede grote probleem betreft de diploma's. "Buitenlandse artsen moeten soms hun specialisatie overdoen om die ook in België te mogen uitoefenen. Ingenieurs worden soms maar tot het bachelorniveau erkend. Ook op die problematiek willen we aandacht vestigen," aldus Boonen.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio