Voorhamme kondigt einde Stadslijst aan

Voorhamme kondigt einde Stadslijst aan

Voorhamme kondigt einde Stadslijst aan

Print
Antwerps sp.a-onderhandelaar Robert Voorhamme kondigt het einde van de Stadslijst aan, als CD&V alleen met Bart De Wever gaat praten. Dat zei hij zopas op een persconferentie. De weg ligt dus helemaal open voor een centrumrechtse coalitie van N-VA, Open Vld en CD&V.

Eerder op de dag had Bart De Wever op een korte persconferentie "in alle nederigheid" toestemming gevraagd aan de Stadslijst om "met een van de twee componenten" van het kartel verder te onderhandelen.

De splitsing van het kartel kwam in een stroomversnelling nadat Marc Van Peel afgelopen weekend had aangekondigd dat CD&V hoe dan ook in de meerderheid wilde, liefst met sp.a, maar als het niet anders kon ook zonder.

Sp.a hield vast aan een coalitie met Groen, maar N-VA stelde zijn veto daartegen, vanwege de houding van Groen rond het BAM-tracé.

"De Wever wilde nooit coalitie met sp.a"

Een coalitie met sp.a heeft er overigens op geen enkel moment ingezeten volgens Voorhamme. De sp.a-onderhandelaar beweert dat De Wever zopas toegaf dat het vanaf dag één zijn bedoeling was geweest om een coalitie te vormen zonder sp.a en Groen. "Alle formatie-initiatieven, inclusief de formateursnota, waren bedoeld om de Stadslijst uiteen te spelen", aldus Voorhamme.

"De formateur wenste vanaf het begin te gaan voor een rechtse coalitie met N-VA, Open Vld en CD&V, in plaats van een brede coalitie die zoveel mogelijk Antwerpenaars vertegenwoordigt", beweert Voorhamme.

Sp.a bespreekt vanavond op een partijbestuur of ze bereid is om de nodige handtekeningen te leveren voor een eventuele toetreding van CD&V tot een bestuursmeerderheid.

Foto: BHul
Robert Voorhamme (links) en Marc Van Peel (rechts)

Nu in het nieuws