Crevits start betonconstructies voor bouw Deurganckdoksluis

Crevits start betonconstructies voor bouw Deurganckdoksluis

Crevits start betonconstructies voor bouw Deurganckdoksluis

Print
Eén jaar na aanvang van de voorbereidende werken op Linkeroever heeft Vlaams Minister van Openbare Werken Hilde Crevits dinsdag de betonconstructiewerken ingeleid voor de bouw van de Deurganckdoksluis. De werken voor de grootste sluisconstructie ter wereld zitten op schema, aldus Crevits.

Het voorbije jaar werd 25% van de 9,1 miljoen m3 grond uitgegraven. De baggerwerken zullen doorlopen tot januari 2016.

De eerstvolgende maand worden de dwarsmuren gegoten, die aansluiten op de bestaande kaaimuren van het Deurganckdok. Op de werf wordt dan dagelijks 1.500 tot 2.000 m3 beton gestort. De bouwconstructies bevatten in totaal 795.000 m3 gewapend beton en 57.000 m3 damplanken die de constructie moeten verstevigen. Die werken moeten begin 2015 afgerond zijn.

Eerste schepen vanaf voorjaar 2016

Aan de stalen structuren, zoals de sluisdeuren en bruggen, wordt nog gewerkt tot het voorjaar 2016. Parallel loopt de oprichting van de bedienings- en machinegebouwen. De baggerwerken naar de toegangsvaargeul lopen een jaar, vanaf januari 2015. Als alles naar plan verloopt, worden de eerste schepen in het voorjaar van 2016 geschut.

Verwacht wordt dat de overslag in het sluisgebonden gedeelte van Linkeroever zal stijgen van ongeveer 16 miljoen ton (2011) tot ruim 25 miljoen ton (2020). "Als Vlaanderen zijn logistieke rol wil blijven versterken, moeten de Vlaamse zeehavens toekomstgericht bereikbaar zijn", aldus Crevits. "De return van de investering van vandaag vertaalt zich niet alleen in een groei voor de economie in Vlaanderen, maar ook in een prognose van enkele duizenden jobs in de haven."

Archiefbeeld werken Deurganckdoksluis: Stefaan Van Hul