Palestijnen gestart met opgraving Arafat

Print

Palestijnen gestart met opgraving Arafat

De Palestijnse autoriteiten op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn gestart met het openen van het graf van Yasser Arafat. Het lichaam van de vroegere Palestijnse leider moet worden onderzocht om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van zijn dood.

Het in stralingsbescherming gespecialiseerd Institut de Radiophysique van het UZ van Lausanne had onlangs verhoogde waarden van de radioactieve stof polonium in persoonlijke voorwerpen van Arafat gevonden.

De deskundigen zullen zich naar de Westelijke Jordaanoever begeven om stalen te nemen van het lichaam om uit te maken of Arafat al dan niet met het radioactieve polonium werd vergiftigd. Een analyse zal tot vier maanden in beslag nemen.

Het uitgraven van het lichaam gaat zeker twee weken duren. Het gebeurt met de hand, omdat machines de stoffelijke resten zouden kunnen beschadigen. Het graf is afgedekt met tonnen cement, waarschijnlijk om te voorkomen dat iemand het lichaam van Arafat steelt.

Foto's: Reuters en AFP
Foto boven: Een jongen had een poster van Yasser Arafat vast tijdens een herdenking van het overlijden van Arafat, acht jaar geleden
Foto: onder: plastic zeilen dekken het graf van Arafat op de Westoever af.

Nu in het nieuws