Werkgroep moet tolkenprobleem oplossen

Werkgroep moet tolkenprobleem oplossen

Werkgroep moet tolkenprobleem oplossen

Print
Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft een werkgroep opgericht om de kwaliteit van de gerechtstolken te garanderen. Op termijn moet er een nationaal register van tolken komen. Dat zegde ze zopas in de Kamer aan Bert Schoofs (VB), Sonja Becq (CD&V) en Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

Bert Schoofs legde de zaak uit. "Op 3 november liet een Brussels onderzoeksrechter een Braziliaanse drugshandelaar met 4 kilo cocaïne vrij omdat geen tolk Portugees kon worden gevonden. Die was er wel bij de politie, maar niet bij het gerecht. Dit is toch niet te geloven. Uitgerekend in de zetel van de Europese Unie kan men geen tolk Portugees vinden, nochtans een Europese taal. Professor Brice De Ruyver zegt dat er tolken genoeg zijn, maar dat het Brussels gerecht dit soort verdachten als slachtoffers ziet. De Braziliaan heeft ondertussen op advies van zijn advocaat het land verlaten".

Sonja Becq (CD&V) vroeg zich af waar het nationaal register voor tolken blijft. Ze herinnerde aan haar eigen wetsvoorstel om dat op te richten. Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelde vast dat er in Brussel 60 tolken Portugees zijn. Ze zegde dat op 9 november nog eens bijna identiek hetzelfde gebeurde als op 3 november.

"Aanhouding niet nodig"

Turtelboom antwoordde dat de drugsdealer niét werd vrijgelaten omdat er geen tolk Portugees kon worden gevonden, maar omdat de onderzoeksrechter vond dat een aanhouding niet nodig was wegens onvoldoende gevaar voor de openbare veiligheid. "De onderzoeksrechter mocht zo beslissen", zegde Turtelboom.

De minister stelde dat het soms moeilijk is om binnen de 24 uur geschikte tolken te vinden, zeker in verlengde weekends. "Maar dat is eerder het geval bij minder courante talen, niet bij het Portugees". Het Openbaar ministerie heeft ondertussen wel een lijst met tolken.

Register

"In de toekomst zullen alle tolken een erkend diploma moeten hebben. Ik heb een werkgroep opgericht die de kwaliteit van de tolken moet garanderen en die uiteindelijk moet uitmonden in een nationaal register zodat tolken sneller gevonden kunnen worden". Dat laatste moet namelijk van een Europese richtlijn van 20 oktober 2010.

JDW
Foto Belga: Sonja Becq

Nu in het nieuws