Al 19 gerechtsbodes kregen een opzegvergoeding

Al 19 gerechtsbodes hebben van het Arbeidshof gelijk gekregen en de Belgische staat moet hen opzegvergoedingen betalen. Het gaat om 15 Brusselse bodes en 4 Antwerpse. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Raf Terwingen (CD&V) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

jdewit

De vorige minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), wilde besparen op de gerechtsbodes. Dat zijn meestal gepensioneerde politiemensen die de mensen de weg wijzen op de zitting van een rechtbank en daarmee een stuiver verdienen. Volgens De Clerck waren er te veel bodes en waren ze onlogisch verdeeld over de rechtbanken. De Clerck wilde dus minder bodes. Rechtszittingen met weinig volk of weinig risico hadden geen recht meer op bodes.

De vijf hoven van beroep kregen elk een aantal "uren". Tijdens die uren mogen bodes werken. De rechtbanken mogen zelf beslissen waar ze nog bodes inzetten. Turtelboom zegde dat dit systeem "positief wordt ervaren" en nog steeds van kracht is.

21 bodes

Toch stapten 21 bodes naar de arbeidsrechtbank en het Arbeidshof om een vergoeding voor onterecht ontslag en een opzegvergoeding te vragen. In Antwerpen en Brussel kregen de bodes alvast gelijk van het Arbeidshof, ze kregen een opzegvergoeding. Hoeveel dit de overheid heeft gekost, kon Turtelboom vandaag niet zeggen. In Luik en Doornik lopen nog twee zaken van telkens één bode.

Volgens justitieminister Turtelboom werd door deze maatregel 1,5 miljoen euro bespaard, waarvan 302.000 euro in de provincies Antwerpen en Limburg.

De minister gaf nog mee dat de magistratuur de bodes wil behouden als de gerechtelijke arrondissementen hervormd worden. "Omdat de begroting van 2013 nog niet is goedgekeurd is het voorbarig om te beslissen welke maatregelen kunnen worden genomen. Er is voorlopig nog altijd een begrotingsdiscipline".

Eerder stelde de Antwerpse rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu voor dat de rechters zelf 2% van hun loon zouden inleveren om o.a. de kosten van de bodes te betalen, maar dat voorstel werd in stilte begraven.

Lees ook: Mahieu: "Laat rechters 2% loon inleveren"

JDW Foto MiSt

MEER OVER Annemie Turtelboom

Nu in het nieuws