"Liever sociale indexsprong dan btw-verhoging"

Liever sociale indexsprong dan btw-verhoging

"Liever sociale indexsprong dan btw-verhoging"

Print
Het kernkabinet heeft dinsdagnamiddag zijn begrotingswerkzaamheden voortgezet. Voor aanvang van de vergadering kwamen de tegenstellingen tussen de regeringspartijen over welke maatregelen in de begroting moeten staan, duidelijk naar voren.

"Het is duidelijk dat een sociaal gemoduleerde indexsprong veruit te verkiezen valt boven een verhoging van de btw", stelde CD&V-vicepremier Steven Vanackere. Een btw-verhoging zou volgens hem de mensen met een bescheiden inkomen "disproportioneel" meer treffen.

Slimme en slechte pistes

Vanackere benadrukt dat geen enkel voorstel zomaar van tafel moet worden geveegd, "maar we moeten eerst kijken naar de dingen die de competitiviteit verhogen", aldus de christendemocraat. Zijn liberale collega Alexander De Croo stelde het zo: "Er liggen meerdere voorstellen op tafel. We moeten nu evalueren welke de slimme en welke de slechte pistes zijn om de economie te versterken en jobs te creëren".

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) stelde dat ze een "rechtvaardige" begroting wil. "Een indexsprong is een taks van twee procent voor de loontrekkenden, gepensioneerden, de mensen met een sociale uitkering. Wat met het kapitaal?", luidde het.

Ernstig discussiëren

Johan Vande Lanotte (sp.a) verklaarde dat het Planbureau is gevraagd voor alle scenario's die op tafel liggen - hij had het over een vijftal - te berekenen wat de impact is voor het inkomen van de mensen, voor het budget van de overheid en voor de tewerkstelling. "Ik hoop dat we de komende dagen op basis van de cijfers een beetje ernstig kunnen discussiëren", aldus Vande Lanotte. "Ik denk dat veel mensen zullen schrikken wanneer ze de cijfers zien over wat ze verdedigen."

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws