Bulgaren smokkelen sigaretten in doodskisten

Bulgaren smokkelen sigaretten in doodskisten

Bulgaren smokkelen sigaretten in doodskisten

Print
De Bulgaarse douane heeft maandag een smokkelcircuit ontmanteld van illegale sigaretten die bestemd waren voor de Bulgaarse en Europeaanse markt. De sigaretten werden vervoerd in doodskisten, meldde het hoofd van de douane Vanio Tanov dinsdag.

De sigaretten werden in lijkkisten vervoerd in valse ambulances of voertuigen van begrafenisondernemers, legde hij uit aan de openbare televisie BNT.

"Het gaat om de belangrijkste vangst sinds acht jaar" in de Bulgaarse sigarettensmokkel. De waarde van de accijnzen (indirecte belasting op het verbruik van sigaretten) van de inbeslagname van het onbekende merk, waarschijnlijk geproduceerd in Dubaï en via Griekenland ingevoerd in Bulgarije, wordt geschat op 3,5 miljoen leva (1,8 miljoen euro), voegde hij er nog aan toe.

Eén iemand is aangehouden. Tanov zei nog dat het onderzoek zich moet richten op "personen van een hoog niveau" van het netwerk. Volgens een recente studie van de douane circuleert 15 procnt van de in Bulgarije verkochte sigaretten op de zwarte markt. In 2010 steeg dat cijfer tot 30 procent.

Bulgarije (7,4 miljoen inwoners) telt bijna 44 procent rokers volgens het ministerie van Volksgezondheid, het op een na hoogste percentage in Europa, na Griekenland.

Meer dan 170 landen hebben maandag een akkoord goedgekeurd over een internationaal protocol ter bestrijding van de tabaksmokkel. Het akkoord zal naar verwachting de strijd tegen de sigarettensmokkel harmoniseren, die 11 procent van de wereldmarkt vertegenwoordigt, en de staten niet minder dan 40 miljard niet-geïnde dollars kost.

Belga

Nu in het nieuws