Dossier Ford Genk

Vakbonden weigeren afkoopsom voor uitlevering onderdelen

Vakbonden weigeren afkoopsom voor uitlevering onderdelen

Vakbonden weigeren afkoopsom voor uitlevering onderdelen

Print
De vakbonden bij Ford Genk hebben dinsdagvoormiddag met de Belgische directie voort onderhandeld over de modaliteiten van de herstart van de fabriek. Daarbij werd het voorstel van de directie om in ruil voor een eenmalige premie onderdelen vrij te geven, door de bonden afgewezen. De productie zal desondanks wel donderdag heropgestart worden.

Lees ook: Onderdelentekort dreigt voor Ford


Britt (9) en Jo (15) hebben zondag iedereen stil gekregen met hun boodschap tijdens de Mars voor de Toekomst in Genk. Maar zij zijn niet de enige Limburgse kinderen die schrik hebben voor hun toekomst. Ben jij zoon of dochter van een Ford-werknemer of heeft één van je ouders elders zijn of haar job verloren? Heb jij een boodschap voor de directie of voor de politici van ons land? Of wil jij laten weten hoe jij je voelt nu papa en/of mama geen werk meer heeft? Dan horen wij het graag. Stuur een mailtje met de boodschap, je naam, leeftijd en contactgegevens naar hier@reageren.be. Ook tekeningen zijn welkom.


Omdat werknemers en werkgever het niet eens waren over de voorwaarden, werd de herstart dinsdag uitgesteld. Er is nog steeds geen akkoord over het vrijgeven van onderdelen of afgewerkte voertuigen.

"Ford wou hiervoor een afkoopsom betalen, maar daar gaan we niet op in", zegt Gert Steegmans van het ACLVB. "We zijn bereid om het werk te hervatten, zelfs zonder extra premie, maar er zal geen enkel onderdeel deze fabriek verlaten. Ook over de aantallen die moeten gemaakt worden, is nog onenigheid. Ford wil op acht dagen 8.000 auto's maken, maar wij weten niet of dat wel haalbaar is."

Ondernemingsraad

Intussen vond er ook een korte ondernemingsraad plaats in het kader van de Wet-Renault. "We hebben alleen de vergaderfrequentie vastgelegd", zegt Steegmans. "We komen om de twee weken samen, te starten volgende week woensdag. We zullen tegen dan al enkele vragen voorbereiden."

Ford heeft daarbij gevraagd om te vergaderen buiten de fabrieksterreinen om de veiligheid van de directie te garanderen. In dat geval zou ook de Europese directie mee aan tafel komen. De vakbonden houden hun antwoord nog in beraad.

Belga
Foto SvDi