Kijkdag in failliete dagbladhandel

Kijkdag in failliete dagbladhandel

Kijkdag in failliete dagbladhandel

Print
Zoersel - Tussen 13 en 14u houdt veilinghuis Jorisco vandaag, dinsdag 13 november, een kijkdag in de failliete dagbladhandel Leenaerts/Ruma Papers in de Zandstraat. De zaak, toch wel een monument in de streek, moest vorige maand de boeken sluiten.
Een koeltoog, bureau, kopieertoestel, boeken, stripverhalen, display's en sigaretten: op vraag van curator Barbara Heysse veilt Jorisco de activa van de failliete dagbladhandel. Vandaag is het de enige kijkdag, daarna kan er nog online, tot en met 16 november, geboden worden op de spullen. Het trieste einde van een dagbladhandel die vroeger grote bekendheid genoot in de streek.
"De winkel heeft zo'n dertig jaar bestaan", vertelt Erwin, zoon van het vroegere uitbatersechtpaar Leenaerts. Hij hielp er zelf ook jarenlang de klanten. "Mijn vader hield er ook een fietsenwinkel. Het was altijd een heel bloeiende zaak. Ik herinner me hoe wij een heel uitgebreide collectie wenskaarten hadden, waar de klanten vanuit andere dorpen speciaal voor naar 'de Leenaerts' kwamen. Negen jaar geleden hebben mijn ouders de zaak overgegeven aan een koppel uit 's Gravenwezel. Eigenlijk heette hun winkel officieel Ruma Papers. Ik weet alleen dat wij op het moment van de overname nog een heel ruim klantenbestand hadden en dat het nadien bergaf is gegaan." Geen overnemer Erwin's vader, Willy, overleed vorig jaar. "Voor ons is dit ook lastig. Mijn moeder woont nog altijd boven de winkel. Het gebouw is nog haar eigendom. We moeten een nieuwe huurder zoeken voor de winkelruimte als er geen overnemer komt." Volgens curator Barbara Heysse is de kans bijzonder klein dat er nog een overnemer opdaagt. "Een maand lang heb ik gezocht, maar er heeft zich niet één geïnteresseerde gemeld. De concurrentie is hard. Vroeger had Leenaerts als enige een Lotto-verkooppunt in Zoersel, nu zijn er vier. Mensen kopen hun kranten of tijdschriften tegenwoordig in supermarkten of tankstations. Of ze nemen een abonnement of lezen hun krant online. Je mag ook niet vergeten dat het keihard werken is, en 's morgens vroeg uit de veren moet." Kapers Naast de supermarkten die kranten en tijdschriften verkopen, zijn er nog andere kapers op de kust. Zo verkoopt het tankstation op de Oostmallebaan in Zoersel tegenwoordig ook kranten, net als het tankstation in de Zandstraat en de Carrefour Express op de Rodendijk.
Tony Vervloet van de Vlaamse Federatie van Persverkopers schrikt niet van het nieuws. "Elke week moeten twee dagbladwinkels in Vlaanderen de deuren sluiten. Uit een recente sectorstudie, die wij samen met Unizo lieten uitvoeren, blijkt dat dagbladhandelaars amper een nettowinstmarge van 1,63 procent overhouden", zo weet hij.
"Ook bij de kantoorbenodigdheden valt niet veel meer te rapen. Vroeger kwamen alle ouders bij de start van het schooljaar naar de dagbladhandel voor kaften of pennen, nu gaan ze naar Fun of Carrefour." Kristin Matthyssen
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio