Jaarlijks gemiddeld 18 stakingsdagen bij NMBS en bpost

Jaarlijks gemiddeld 18 stakingsdagen bij NMBS en bpost

Jaarlijks gemiddeld 18 stakingsdagen bij NMBS en bpost

Print
De NMBS en bpost kennen jaarlijks gemiddeld 18 stakingsdagen. Bij Belgacom zijn dat er 11. Vanavond wordt er vanaf 22u opnieuw actie gevoerd bij de NMBS. Tot morgenavond zal het spoorverkeer in het hele land ernstige hinder ondervinden.

Bekijk in dit pdf-document het precieze aantal stakingsdagen van de overheidsbedrijven.


Uit de cijfers, die minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) aan Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu bezorgde, blijkt ook dat er bij het spoor de afgelopen jaren gemiddeld 7 wilde stakingen waren per jaar. Dat ondanks het protocol dat in 2008 tussen de spoorwegtop en de vakbonden werd gesloten over werkonderbrekingen. Dat protocolakkoord moest dienen om het aantal wilde stakingen bij het spoor terug te dringen.

Open Vld-politica Lahaye-Battheu bevraagt minister Magnette dinsdagmiddag over de evaluatie van dat protocol en over de aangekondigde acties bij het spoor van morgen.

Uit de cijfers blijkt voorts dat elk overheidsbedrijf de voorbije jaren ook een piek kende in het aantal stakingsdagen: 21 bij Belgacom in 2009, 27 bij de NMBS in 2011 en 29 bij bpost in 2011.

Foto Belga

Nu in het nieuws