Nieuw elektronisch toezicht met gps vandaag getest

Nieuw elektronisch toezicht met gps vandaag getest

Nieuw elektronisch toezicht met gps vandaag getest

Print
Vanaf vandaag starten de tests met het nieuwe systeem van elektronisch toezicht. Dat werkt met gps. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) stelde het systeem zopas voor.

Het nieuwe systeem is bedoeld voor verdachten die anders in voorlopige hechtenis zouden worden genomen. De verdachte moet twee dingen dragen: een soort gsm-toestel dat hij aan zijn broekriem hangt of bij hem thuis in een toestel stopt; een enkelband die er uit ziet als een polsuurwerk en die in contact staat met het gsm-toestel. Deze enkelband kan nooit worden afgezet. De bedoeling is wel dat de verdachte altijd bij hem thuis blijft.

Als de nieuwe wet op het elektronisch toezicht van kracht wordt, dan komen dagelijks tussen de 200 en de 400 cellen vrij, zo zegde Turtelboom. Er zijn momenteel 150 enkelbanden met gps ter beschikking, maar er is geld voor 350.

Januari 2014

Het systeem kan maar in de praktijk starten als de nieuwe wet op het elektronisch toezicht van kracht is. Ze werd al goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie, maar moet nog door de plenaire vergadering. Daarna moet de Senaat er zich over uitspreken. Het is wel de bedoeling om in januari 2013 te starten, hoewel de wet de mogelijkheid biedt om ermee te wachten tot januari 2014.

Met dit systeem wordt het voor het eerst mogelijk dat elektronisch toezicht ook de voorlopige hechtenis vervangt en niet alleen een celstraf die op haar einde loopt of een korte gevangenisstraf.

Meer over de nieuwe wet op het elektronisch toezicht, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Archieffoto RL

Nu in het nieuws