Pentagon stelt onderzoek in naar topbevelhebber in Afghanistan

Print

Pentagon stelt onderzoek in naar topbevelhebber in Afghanistan

Het Amerikaanse ministerie van Defensie voert een onderzoek naar generaal John Allen (foto boven), bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, in verband met het schandaal rond de vroegere CIA-baas David Petraeus (foto links), zo hebben Amerikaanse televisiestations dinsdag gemeld.

Minister van Defensie Leon Panetta (foto onder) zei in een schriftelijke verklaring, uitgedeeld aan verslaggevers in een militair toestel, dat hij maandag het Pentagon heeft gelast een onderzoek in te stellen naar generaal Allen voor het versturen van "ongepaste" berichten aan een vrouw die betrokken is in het seksschandaal rond Petraeus.

Het gaat om de dame die dreigmails zou hebben gekregen van Paula Broadwell, met wie Petraeus een buitenechtelijke relatie had.

De dreigmails bevatten referenties omtrent het "komen en gaan" van hoge Amerikaanse militaire functionarissen, aldus NBC.

Volgens een topambtenaar van Defensie zijn de berichten van Allen gestuurd naar Jill Kelley die verbonden is aan de MacDill luchtmachtbasis in Florida waar het hoofdkwartier is gevestigd van het US Central Command.

De federale recherche FBI zou 20.000 tot 30.000 bladzijden correspondentie tussen generaal Allen en Jill Kelley hebben ontdekt.Luidens Amerikaanse media hebben speurders van de federale recherche FBI een huiszoeking gehouden bij de vroegere maîtresse van de ex-baas van de CIA. Agenten hebben kartonnen dozen meegenomen en foto's genomen binnen de woning van Paula Broadwell in Charlotte (North Carolina). Speurders zouden ook hebben gekeken of er niets onder de vloer stak, aldus de Charlotte Observer.

Volgens gepensioneerd kolonel Steve Boylan, de vroegere woordvoerder van Petraeus, is de relatie tussen de generaal en zijn biografe in september 2011 begonnen, twee maanden nadat Petraeus zijn functie als hoofd van de CIA had opgenomen.

Ondanks het onderzoek naar generaal Allen, blijft hij op post, zo heeft de BBC dinsdag bericht. Wel heeft minister van Defensie Panetta gevraagd de nakende benoeming van Allen als opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa uit te stellen. President Barack Obama heeft daarmee ingestemd.Belga
Foto's EPA/Reuters/AFP

Nu in het nieuws