VB doofstom over voorzitter

VB doofstom over voorzitter

VB doofstom over voorzitter

Print
“We moeten de rangen sluiten en eerst intern de eenheid herstellen voor we naar buiten komen.” Klaas Slootmans, zegsman van het Vlaams Belang, neemt net niet de term ‘omerta’ in de mond. Maar officieel doet iedereen er wel het zwijgen toe. Zit Annemans in poleposition om voorzitter te worden? Zeker niet. Of toch...

Nooit gezien dat geen enkele Vlaams Belanger bereid is om naar buiten te komen met een commentaar. Zelfs Gerolf Annemans (54), die altijd goed is voor een scherpe analyse, bleef nu doofstom. Meer nog, hij liet zijn secretaris antwoorden op onze vraag.

Annemans werd zaterdag in een aantal media naar voor geschoven als de zogenaamde consensuskandidaat van het partijbestuur van het Vlaams Belang. Daarmee zou de opvolging van de uittredende Bruno Valkeniers (57) beslecht zijn. Over medekandidaten senator Bart Laeremans (46) en Vlaams parlementslid Chris Janssens (35) werd amper gesproken.

Als om die denkpiste te dwarsbomen, diende europarlementslid Philip Claeys (47) uit Overijse gisteren op de valreep zijn kandidatuur in. Daarmee komen twee van de vier kandidaten uit het VB-regiobestuur Vilvoorde.

Kiezen tussen oud en jong

De partijraad van 1 december zal moeten kiezen tussen jong of oud. Jongerenvoorzitter Tom Van Grieken gaf eerder te kennen dat hij verjonging eist. Zaterdag milderde Van Grieken: “Het is niet abnormaal om voor verjonging te pleiten. Voor jonge talenten die de oude top versterken.” Dus toch Annemans? “Ik zie hem maandagochtend. Ik sta open voor het verhaal van alle kandidaten.”

“De nieuwe voorzitter is een overgangsfiguur”, zegt een ingewijde. “Er rest weinig tijd tot de verkiezingen van 2014. Kies voor een jonge kandidaat en je gaat naar die verkiezingen met een onbekende, van wie het bovendien niet zo zeker is dat hij overeind blijft in het debat.”

JVB

Op foto: klokwijs van linksboven te beginnen
Gerolf Annemans, Chris Janssens, Bart Laeremans en Philip Claeys

.

Nu in het nieuws