Sint Hubertusviering met dierenwijding en wildverkoop

Print

Sint Hubertusviering met dierenwijding en wildverkoop

Essen -Zondag 11 november organiseerde Wildbeheereenheid in samenwerking met de Essense Afspanning een Sint Hubertusviering met dierenwijding en wildverkoop.

Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht. In sommige dorpen is deze heilige nog populair.
Zo dragen heel wat jacht- en ruiterverenigingen zijn naam.
Bovendien blijven er op heel wat plaatsen in Vlaanderen Sint-Hubertusvieringen gehouden worden. Deze vieringen gaan meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening en sint-hubertusbrood.

Opbrengst voor ziekenzorgIn Horendonk begon de dag met een viering in de kerk van Sint Vincentius a Paulo. “Deze viering werd opgeluisterd door de jachthoornblazers Waldo uit Westerlo”, vertelt Marc Van den Bergh van de Essense wildbeheerseenheid. “Traditioneel wordt het wild bij het begin van de viering door de jagers naar voren gedragen en geofferd. Na de misviering gaan de kerkgangers en de jagers naar buiten voor de zegening van de dieren. Paarden, honden en andere kleine huisdieren krijgen dan door pastoor Notelteirs met wijwater de zegen toegediend. Na de dierenwijding wordt het geofferde wild bij opbod verkocht. De opbrengst hiervan gaat geheel naar Ziekenzorg. Op en rond het kerkplein was er de mogelijkheid om iets te eten of te drinken.”

Stukje geschiedenis

De heilige Sint Hubertus werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij afgebeeld met een hert. Een legende verklaart waarom: 'Het was Goede Vrijdag. Terwijl alle mensen naar de kerk togen, ging Hubertus met zijn vrienden uit jagen. Hij was echter alleen toen plotseling uit de bosjes een hert op hem toetrad met een kruis in het gewei. Hubertus sprong van zijn paard en viel op zijn knieën. Hij hoorde hoe een stem tot hem zei: "Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden? Van nu af zul je geen dieren meer vangen, maar mensen." Hubertus antwoordde: "Heer, wat moet ik doen?" Waarop de Heer zei: "Ga naar mijn dienaar Lambertus, de bisschop van Maastricht. Deze zal u mijn wil kenbaar maken." Toen verdween de verschijning en Hubertus ging dus naar Maastricht. (Bron: heiligen.net)

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio