Deurne herdenkt de overledenen van de wereldoorlogen

Print

Deurne herdenkt de overledenen van de wereldoorlogen

Deurne - Traditiegetrouw herdacht Deurne de overleden van de oorlogen in de 20ste eeuw. Eerst bracht het districtsbestuur, de politie en vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen een bloemenhulde bij het herdenkingsmonument aan het politiebureau aan de Unolaan.

Het korps van Deurne werd zwaar beproefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna trokken de aanwezigen onder begeleiding van de Red Hackle Pipe Band naar het monument van de gesneuvelden nabij het museum Sterckshof. Waar de Last post werd geblazen voor alle overledenen van de twee wereldoorlogen. En tenslotte werd ook halt gehouden bij de gedenkplaat der gesneuvelden in het districtshuis en bij het standbeeld van wijlen burgemeester Alfons Schneider. Ook deze burgemeester werd door de bezetter gedeporteerd en kwam nooit meer terug.

In de trouwzaal van het districtshuis hield districtsschepen Arianne Van Dooren een toespraak. Zij deed dit in naam van schepen Marleen De Backer die door ziekte buiten strijd is. Schepen De Backer had speciaal voor deze herdenking het hospitaal even verlaten. Daarnaast werd ook het boek "De Oorlogswouten" van Frank Camberlain over de Deurnese politie tijdens WO II gepresenteerd.

De schrijver licht zijn boek toe: "Bij het begin van de tweede wereldoorlog richt Marcel Louette de weerstandsbeweging "de Witte brigade" op. Een grote groep van Deurnese agenten sluit zich aan. In de nacht van 14 op 15 januari 1944 wordt het hele korps door de bezetter gearresteerd. 43 agenten worden gedeporteerd naar de kampen Buchenwald en Gross-Rosen.

Slechts 8 keren levend weer. Enkele maanden later wordt ook burgemeester Alfons Schneider opgepakt en naar Buchenwald gebracht. Ook hij overleeft dit niet." Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij De Krijger, die gespecialiseerd is in militaire geschiedenis.

Wilfried Defillet
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio