Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruim 100 mensen op boterhammenactie

Zo'n 100 tot 150 mensen hebben zondagmiddag deelgenomen aan de actie om boterhammen op te eten aan de kerk op de Mechelse Veemarkt. Daar werd de 17-jarige Jef Coulommier enkele weken geleden door de politie meegenomen omdat hij er zat te lunchen.

Dominick Rombouts

Ondertussen heeft Coulommier van burgemeester Bart Somers (Open Vld) te horen gekregen dat hij de boete niet moet betalen. "Die 100 euro was anders een serieuze streep door mijn rekening geweest", zegt de jongeman. "Maar ik ben vooral blij dat het probleem van de GAS-boetes nu wordt aangekaart." Somers wil het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) eens grondig herbekijken en waar nodig bijsturen. Die beslissing komt er na enkele incidenten, toenemende kritiek van de publieke opinie en van politieke partijen sp.a, PVDA+, CD&V en N-VA. De meeste actievoerders klagen vooral aan dat het systeem van de boetes voor willekeur zorgt.

Niet iedereen was opgezet met de actie. De Assyrische gemeenschap, die in de Sint-Pieter- en Pauluskerk elke zondag een eredienst heeft, vond dat de actie van weinig respect getuigde. "Broodjes eten, doe je niet op de trappen van een kerk. Op het plein staan zitbanken genoeg", stellen enkele gelovigen. De organisatoren toonden begrip, en de meeste actievoerders gingen iets verder weg staan van de kerk. De organisatie zegt ook dat de actie een uur later startte, precies om de viering niet te storen.

Militanten van PVDA+ probeerden burgemeester Somers ook te overtuigen om naar de actie te komen, zo blijkt uit een opname die Nick Craeymeersch ons toezond. Hij gaf om de hoek een interview aan RTV over de rel met sp.a.

Lees meer in de maandagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio