Dossier Ford Genk

Massale opkomst voor Mars voor de Toekomst (+fotoalbum)

Print

Massale opkomst voor Mars voor de Toekomst (+fotoalbum)

In het centrum van Genk vond zondagmiddag de solidariteitsmars voor de werknemers van Ford Genk plaats. Met meer dan 20.000 bezoekers was de opkomst groter dan de organisatoren hadden verwacht.

Veel vakbondsmensen, maar ook talrijke andere sympathisanten maakten met de hele familie de verplaatsing naar Genk. Rood, blauw en groen kleuren het bonte gezelschap.

Vooraan liepen de hoofdafgevaardigden van de vakbonden, gevolgd door tal van hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Limburgs gouverneur Herman Reynders, rector Luc De Schepper van de UHasselt, Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en tal van burgemeesters en schepenen uit alle politieke partijen."Vechten voor brugpensioen op 50 jaar"

De vakbonden van Ford Genk namen zelf het woord met een duidelijke boodschap aan Ford en aan de politici. "We zullen vechten voor alle jobs en het maximale uit de onderhandelingen halen", zei Rohnny Champagne van het ABVV namens alle vakbonden.

"Om de toekomst van onze kinderen te kunnen verzekeren zullen we ons niet zomaar laten afslachten door Amerikanen die zonder scrupules ons op straat hebben gezet. Als dat betekent brugpensioen op 50 jaar, dat zal het brugpensioen op 50 jaar zijn. Wij zullen ons vel duur verkopen. Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Met mensen die zeggen 'dat hadden we zien aankomen', daar zijn we niks mee."

Een erg emotioneel moment was de brief die werd voorgelezen door kinderen van de Ford-werknemers. De massa werd muisstil bij de getuigenis waarin ze zich ook afvragen hoe zij weldra verder moeten als er zonder gezinsinkomen brood op de plank moet komen en studies moeten betaald worden.

De werknemers van Ford Genk konden ook rekenen op de aanmoediging van artiesten.

Kostenplaatje

Dankzij de steun van bedrijven en organisaties was het kostenplaatje van de organisatie gezakt van 100.000 euro naar 40.000 euro. De helft van deze kosten werd gedragen door de provincie Limburg en de andere helft door de stad Genk.

De deelnemers aan de mars verzamelden vanaf 12 uur op de Europalaan, in het centrum van de stad. Daar vertrok om 12.30 uur de stoet naar de mijnterreinen van Winterslag, beter gekend als C-Mine.

Vanaf 13.30 uur begon daar een druk programma, gepresenteerd door zanger Stijn Meuris en met korte optredens en toespraken van onder meer Coda, Muntagna Nera, Stefan Brijs, TV-Limburgpresentator Maarten Cox, Nigel Williams, Don Luca + Brahim, Marco Z (wiens vader ooit bij Ford werkte), Göhkan Girginol, operazanger Piet van Sichem met Ad Comminotto en Rocco Granata met Michel Bisceglia.

Toen de optredens gedaan waren, ging de massa langzaam uiteen. Dinsdag wordt opnieuw overgegaan tot de orde van de dag. Het is de bedoeling dat dan de productie voor drie dagen wordt hervat bij Ford Genk. Gelijktijdig zitten de bonden voor het eerst met de directie samen om over een sociaal plan te onderhandelen.

www.marsvoordetoekomst.be

Programma C-Mine:

  • 13.30 uur: optredens
  • 14.40-15.10 uur: toespraken vakbonden en getuigenissen van kinderen
  • 15.10 uur: optredens
  • 16.00 uur: einde Artiesten: Coda, Muntagna Nera, schrijver Stefan Brijs, TVL-presentator Maarten Cox, Nigel Williams, rappers Don Luca en Brahim, Limburgs popidool Marco Z, Göhkan Girginol, operazanger Piet van Sichem met Ad Comminotto en oud-Genkenaar Rocco Granata met Michel Bisceglia.

Presentatie: Stijn Meuris

Foto's Tom Palmaers