Expo rond opgravingen op site Chevalier Marin

Expo rond opgravingen op site Chevalier Marin

Expo rond opgravingen op site Chevalier Marin

Print
Mechelen - Nog tot eind dit jaar stelt de Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie (MVSA) enkele topstukken tentoon uit het archeologisch onderzoek op de site van brouwerij Chevalier Marin destijds. Die voormalige brouwerij op de Veemarkt werd zo'n 20 jaar geleden gesloopt.
Op de site was tot aan de Franse Revolutie het klooster van de geschoeide Karmelieten gevestigd. De geschiedenis van dat klooster gaat terug tot de 13de eeuw. "Helaas bleek bij het archeologisch onderzoek dat de meeste funderingsmuren op een paar muurresten na waren uitgebroken. Het beperkte zich hoofdzakelijk tot het nauwkeurig onderzoek van beer-, water- en afvalputten", vertelt Guido De Coninck.

Zo werd een put met meer dan 70 nagenoeg intacte kruikjes in steengoed en grijs aardewerk (1350-1400) gevonden, en een met meer dan 100 kommen in rood aardewerk uit de 15de eeuw. De Coninck: "Doordat de inhoud van beide putten boven een zeef werd uitgespoeld, kwamen er ook verschillende kleine objecten aan het licht, zoals een pelgrimsinsigne in de vorm van een vliegende fallus. En ook verschillende 'valse' dobbelsteentjes. Een zeer bijzondere vondst is een loden haan, mogelijk een torenhaan, die nooit eerder werd tentoongesteld."

De tentoonstelling in de lokalen van MVSA in het Paardenstraatje is gratis te bezoeken op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 10 tot 18u. Behalve op feestdagen.

SVH

Foto MVSA

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio