Dossier Ford Genk

Limburgse burgemeesters stappen mee in Mars voor de Toekomst

Print

Limburgse burgemeesters stappen mee in Mars voor de Toekomst

Alle Limburgse burgemeesters, of hun schepenen, stappen zondagmiddag mee in de ‘Mars voor de Toekomst’ in Genk. De werknemers van Ford Genk kunnen ook rekenen op de aanmoediging van artiesten. Van 12 tot 16 uur staan er heel wat optredens en speeches op het programma. De Genkse burgemeester Wim Dries benadrukt dat het een vreedzame solidariteitsmars is, een familiaal gebeuren.

De aanwezigheid van de burgemeesters is een krachtig signaal omdat de ze gewrongen zitten tussen de 11-novemberplechtigheden en familiale verplichtingen, zoals een eigen verjaardag. 33 Limburgse burgemeesters zullen meemarcheren. De 11 burgemeesters die er niet bij kunnen zijn, zitten verveeld met hun situatie. Ze laten zich vertegenwoordigen door minstens een schepen.

Ook de rector van de Universiteit Hasselt, onze gouverneur, de gedeputeerden en de Vlaamse ministers Lieten en Vandeurzen zegden ook al toe voor de solidariteitsmars.

30.000 deelnemers verwacht

De stad heeft geen idee hoeveel manifestanten naar Genk afzakken. Alles is voorzien voor 30.000 deelnemers. Dankzij de steun van bedrijven en organisaties is het kostenplaatje van de organisatie gezakt van 100.000 euro naar 40.000 euro. De helft van deze kosten worden gedragen door de provincie Limburg en de andere helft is voor de stad Genk.

De deelnemers aan de mars verzamelen vanaf 12 uur op de Europalaan, in het centrum van de stad. Daar vertrekt om 12.30 uur de stoet naar de mijnterreinen van Winterslag, beter gekend als C-Mine.

Vanaf 13.30 uur start daar een druk programma, dat gepresenteerd wordt door zanger Stijn Meuris. Er zullen korte optredens en toespraken plaatsvinden van onder meer Coda, Muntagna Nera, Stefan Brijs, TV-Limburgpresentator Maarten Cox, Nigel Williams, Don Luca + Brahim, Marco Z (wiens vader ooit bij Ford werkte), Göhkan Girginol, operazanger Piet van Sichem met Ad Comminotto en Rocco Granata met Michel Bisceglia.

Om 14.40 uur nemen de vakbonden het woord en zullen de kinderen van de getroffen werknemers een brief voorlezen. De optredens worden een halfuur later hernomen waarna het programma doorloopt tot 16 uur.

De Lijn

Vanaf de parking van Ford Genk zullen er pendelbussen naar het vertrek- en eindpunt van de Mars worden ingelegd. Wie met de trein naar Genk komt, arriveert meteen op de plaats van vertrek.

Een opmerkelijke vrijwillige bijdrage komt van de buschauffeurs van De Lijn. Die chauffeurs van de pendeldienst werken zondag gratis. De Lijn betaalt de brandstof van de bussen. Bierbrouwer Cristal Alken en frisdrankengigant Coca-Cola nemen geen winst op de verkoop en bieden drankjes aan voor 1 euro.

Info: www.marsvoordetoekomst.be

Programma C-Mine:

  • 13.30 uur: optredens
  • 14.40-15.10 uur: toespraken vakbonden en getuigenissen van kinderen
  • 15.10 uur: optredens
  • 16.00 uur: einde Artiesten: Coda, Muntagna Nera, schrijver Stefan Brijs, TVL-presentator Maarten Cox, Nigel Williams, rappers Don Luca en Brahim, Limburgs popidool Marco Z, Göhkan Girginol, operazanger Piet van Sichem met Ad Comminotto en oud-Genkenaar Rocco Granata met Michel Bisceglia.

Presentatie: Stijn Meuris

Foto's: CN vrijdag werd hard gewerkt aan de opbouw van de podia bij C-mine.