Turtelboom: "Homofoob geweld heeft grotere gevolgen dan ander geweld"

"Homofoob geweld heeft grotere gevolgen dan andere vormen van geweld. Het treft niet alleen het slachtoffer zelf in zijn identiteit, maar alle homo's". Dat schrijft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in haar wetsontwerp over discriminerend geweld. Dat werd zopas ingediend in de Kamer. Opmerkelijk is bovendien dat ze op advies van de raad van state niet alleen de celstraffen, maar ook de boetes verdubbelt.

jdewit

Door het voorstel verdubbelen de maximumcelstraffen voor alle vormen van discriminerend geweld. Dus niet alleen voor homofoob geweld, maar ook voor racistisch en seksistisch geweld. En ook voor geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Onder de vijf jaar verdubbelen de celstraffen. Straffen boven de vijf jaar worden met vijf jaar verhoogd, twintig jaar wordt dertig jaar en dertig jaar wordt levenslang. Nieuw in vergelijking met vroeger is dat ook de boetes verdubbelen, tot maximum 500 euro.

Ipod

De Raad van State had aangedrongen op een betere motivering. Waarom moet een dader die een homo in elkaar timmert omdat die homo is dubbel zo zwaar gestraft worden als wanneer die dader iemand afrost omdat zijn slachtoffer zijn ipod niet wil afgeven?

Turtelboom motiveert die strafverzwaring nu grondiger. "Homofoob geweld heeft veel grotere gevolgen dan andere vormen van geweld. De slachtoffers waren niet alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, ze werden slachtoffer als gevolg van hun seksuele geaardheid, van hun identiteit dus. Bovendien wordt niet alleen de identiteit van het slachtoffer geschonden, maar de hele homogemeenschap lijdt schade door dit soort geweld". De redenering geldt overigens evenzeer voor alle andere vormen van discriminerend geweld.

Turtelboom stelt vast dat eerdere strafverzwaringen niet het vereiste doel hebben bereikt. "Homofoob geweld blijft toenemen", zo schrijft ze. "En als de nieuwe strafverzwaring mogelijke daders niet voldoende zou afschrikken, dan nog verhoogt ze de doeltreffendheid van de bestraffing van hun daden", zo staat er met een knipoog naar de niet-uitvoering van korte straffen. Celstraffen boven de drie jaar worden immers altijd uitgevoerd, maar die onder de drie jaar niet en de meeste feiten van discriminerend geweld geven momenteel aanleiding tot straffen onder de drie jaar.

Lees ook: De oorzaken van homofoob geweld

Zwaardere straffen voor discriminerend geweld

JDW

Foto: AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER