Montage beweegbare brug Zennegat gestart

Print

Montage beweegbare brug Zennegat gestart

Mechelen - De montage van de beweegbare fiets- en voetgangersbrug aan de Zennegatsluis in Mechelen is gestart. Vrijdag moet de klus afgerond zijn. Om ze te kunnen bedienen, is er wel nog enkele maanden werk.
De nieuwe brug over het kanaal Leuven-Dijle is het sluitstuk van een project om de jaagpaden langs de Dijle, Zenne, Rupel en het kanaal Leuven-Dijle beter te ontsluiten. Die zijn bijzonder populair bij wandelaars en fietsers. Zij kunnen vanuit Boom, Klein-Brabant, Willebroek en Rumst zo makkelijk naar Mechelen fietsen, en omgekeerd. De historische site rond de sluis aan de monding van het kanaal vormt een belangrijke toeristische trekpleister. Vooral in de zomermaanden kan die op veel belangstelling rekenen.

De ontsluiting van het Zennegat voor fiets- en wandelverkeer was tot voor enkele jaren niet ideaal. Kevin Polfliet, woordvoerder van Waterwegen en Zeekanaal: "Sinds de sluisdeuren enkele jaren geleden om veiligheidsredenen werden afgesloten, lag er wel een voorlopige brug. Maar om ook de Zenne te kruisen, moest je een omweg van bijna drie kilometer maken via Heffen."

Een nieuwe brug over de Zenne bracht daar eind vorig jaar verandering in. Over enkele maanden moet ook de brug over de Leuvense Vaart klaar zijn. "De realisatie van de beweegbare brug is heel wat complexer dan van een vaste. Na de montage moeten wij ze nog aansluiten op het telematicanetwerk van het kanaal Leuven-Dijle. Zo kunnen wij de brug van op afstand bedienen", legt Polfliet uit.

SVH

Foto's W&Z
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio