Grond Lepelaer te koop voor minstens 410.520 euro

Er komt zo goed als zeker geen heropbouw van De Lepelaer op de Mechelse Zoutwerf. De gemeenteraad heeft dinsdagavond beslist om de grond openbaar te verkopen met een minimum inzetprijs van 410.520 euro.

jatimmermans

Aanvankelijk waren er heel wat voorstanders om De Lepelaer in volle glorie te herstellen. Onder hen architect Karel Beeck. Hij betreurt dat de heropbouw er meer dan waarschijnlijk niet meer komt, tenzij de toekomstige eigenaar daar anders over beslist. De Vlaamse overheid die zulke projecten kan subsidiëren, is tegen een reconstructie en ook de stedelijke dienst Monumentenzorg is er niet wild van. "Jammer, in Duitsland kan het wel. Kijk maar naar de Frauenkirche in Dresden", reageert Beeck.

Hij omschrijft de verdwenen gevel als bijzonder waardevol. "Door wanbeheer van de stad destijds zijn er uiteindelijk niet veel stenen overgebleven", zegt Beeck nog. Dat bleek ook al uit een onderzoek dat de stad liet uitvoeren voor een mogelijke heropbouw. Zelfs gedetailleerde foto's van gemeenteraadslid Eddy Luyten (Vlaams Belang) konden de bevoegde diensten niet overtuigen. Ook hij vindt dat een gemiste kans.

Notaris Katrien Honinckx krijgt van de stad nu de opdracht om de grond openbaar te verkopen. Daarvoor baseert de stad zich op een schattingsverslag van landmeter Norbert Van Eycken uit Zemst, die de waarde op 373.000 euro heeft geschat. In juli heeft het schepencollege beslist om de inzetprijs nog eens met tien procent te verhogen omdat het om een toplocatie gaat. Daardoor is de minimum-inzetprijs voor kandidaat-kopers verhoogd tot 410.520 euro.

SVH

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio