Gwendolyn Rutten is kandidaat-voorzitter van Open Vld

Gwendolyn Rutten is kandidaat-voorzitter van Open Vld

Gwendolyn Rutten is kandidaat-voorzitter van Open Vld

Print
Gwendolyn Rutten (37) stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van Open Vld. Dat maakte ze donderdag bekend op een persconferentie. De kans lijkt erg groot dat ze de functie ook effectief zal bekleden.

Rutten werd naar voren geschoven door de partijtop als zogeheten consensuskandidaat; Zelf wil ze van die betiteling niet horen. "Het zijn de 65.000 van de partij die de voorzitter zullen verkiezen", aldus Rutten.

Ze roept alle leden op om met vereende krachten samen te werken. Haar programma is gestoeld op vier principes: open en eerlijk, sterk en vrij. Rutten wil de partij voorbereiden op de toekomst via inhoudelijke en organisatorische hervormingen. "De ambitie is groot, de tijd is kort. Dit is geen verhaal van enkelen maar een van alle liberalen die willen meewerken." De Open Vld-voorzitter wordt voor een termijn van vier jaar verkozen.

Verhofstadt

De top van de Vlaamse liberalen, onder leiding van interim-voorzitter Guy Verhofstadt, boog zich de afgelopen dagen rond het profiel dat de nieuwe voorzit(s)ter moet hebben. Daarbij kwam men steeds bij twee kandidaten uit: Gwendolyn Rutten en Patrick Dewael.

Vooraf was echter afgesproken dat men zich zou verenigen rond één consensusfiguur. Dat wordt nu Gwendolyn Rutten. Zij is afkomstig uit Limburg maar woont nu in Aarschot.

Rutten is een rijzende ster binnen de Open Vld. Zij werkte als kabinetschef en bij eurocommissaris Karel De Gucht. Momenteel zit ze in de Kamer.

Bij de vorige voorzittersverkiezingen stelde ze zich ook kandidaat, maar toen werd het Alexander De Croo. Hij nam vorige maand ontslag om vicepremier te worden.

Tot 10 november kunnen er nog kandidaturen worden ingediend. Voorlopig is Rutten de enige die zich al officieel kandidaat heeft gesteld.

PG, DC

Archiefbeeld Photo News

Nu in het nieuws