België stopt 2,9 miljard in restbank Dexia

België en Frankrijk herkapitaliseren de financiële groep Dexia voor 5,5 miljard euro. België neemt daarvan 53 procent voor zijn rekening, goed voor 2,9 miljard euro. Het aandeel van België in de staatswaarborgen die beide landen voorzien, gaat wel omlaag. Frankrijk neemt ook voor 9,4 miljard euro toxische kredieten van Dexia over.

fvranckx

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) onderhandelde woensdag lang met zijn Franse collega over de herkapitalisatie. Ze kwamen uit op een 53/47-verdeling, wat maakt dat ons land 2,915 miljard euro in de financiële groep stopt.

België had op een 50/50-regeling aangestuurd, wat de factuur 165 miljoen euro lichter had gemaakt. Daartegenover staat wel dat Frankrijk instemt met een andere verdeling van de staatswaarborgen.

Het plafond voor die waarborgen wordt verlaagd van 90 miljard naar 85 miljard. Daarvan zal België 51,41 procent op zich nemen, ruim negen procent minder dan in de huidige regeling.

Het akkoord dat Vanackere met de Fransen sloot, maakt het risico voor de Belgische overheid in geval van een Dexia-faillissment tien miljard euro lichter.

Frankrijk licht ook een portefeuille van 9,4 miljard euro aan gestructureerde kredieten van Dexia Municipal Agency (DMA) uit Dexia. Die belofte was al langer gemaakt, maar staat nu op papier.

Lees ook: Dexia lijdt alweer nettoverlies van 1,225 miljard euro

Belga Foto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER