Remmen, ophanging en lichten zorgen vaak voor afgekeurde wagen

Print
Remmen, ophanging en lichten zorgen vaak voor afgekeurde wagen

Remmen, ophanging en lichten zorgen vaak voor afgekeurde wagen

Meer dan drie kwart van de rode keuringsbewijzen van 2011 werd afgeleverd wegens een ophanging achteraan met onvoldoende wegcontact, lichten die slecht afgesteld waren of niet werkten en versleten remmen.

Daarom lanceren het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en Federauto, de confederatie van de autohandel en -reparatie, een campagne die de aandacht van de automobilist vestigt op het belang van de goede staat van de remmen, de banden, de schokdempers, de ruitenwissers en de lichten.

Winter

Met de winter in aantocht willen het BIVV en Federauto wijzen op het belang van de onderdelen die de basis vormen van de veiligheid van een voertuig.

Versleten banden bijvoorbeeld vergroten de remafstand en verhogen het risico op aquaplaningen en op controleverlies in een bocht.

Bij een snelheid van 50 kilometer per uur vergroot een halfversleten schokdemper de remafstand met 6 meter bij regenweer.

Als de lichten één procent te hoog zijn afgesteld, is de verblinding door de tegenliggers twintig keer groter dan normaal.

"Garantie voor leven"

"Iedere automobilist moet er zich van bewust zijn dat de goede staat van zijn wagen de beste garantie is voor zijn leven en dat van anderen. Meer nog dan een uitgave, gaat het om een investering in het leven", zegt staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet in de mededeling over de campagne 'Alles onder controle? Dan loopt alles gesmeerd!'.

Op de website www.alleslooptgesmeerd.be zijn tips te vinden om de winter in alle veiligheid door te komen en de campagne heeft ook een Facebook-pagina. De autosector zal flyers verdelen.

Belga
Archieffoto PhotoNews

MEEST RECENT