1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Europa pompt 100 miljoen in Turkse Ford-fabriek

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) is verontwaardigd over 100 miljoen euro financiële steun die de Europese Investeringsbank (EIB) uitgetrokken heeft voor een Ford-fabriek in Turkije. "Dergelijke investeringen met Europese middelen kan je niet uitleggen aan de arbeiders van Ford Genk", zegt ze.

jatimmermans

Nadat vorige maand aangekondigd werd dat autoconstructeur Ford zijn vestiging in Limburg wil sluiten, geraakt nu bekend dat de EIB in juni een lening van 100 miljoen goedkeurde voor Ford. Het geld is bestemd voor de modernisering van de fabriek in het Turkse Koçaeli, waar de Ford Transit geassembleerd wordt.

"Dit is wellicht allemaal regulier gebeurd en de kans dat we dat bedrag kunnen terugvorderen, is niet groot. Maar het gaat mij om de verontwaardiging", zegt Kathleen Van Brempt. "Voor de zoveelste keer komt de EIB met een dossier dat sociaal of ecologisch niet door de beugel kan."

Van Brempt geeft toe dat het steunen van een fabriek in Turkije, waarmee de EU nauwe banden tracht te behouden, "niet per se asociaal is". Ze maakt wel een probleem van het feit dat behalve Ford Genk ook de fabriek in het Britse Southampton dichtgaat, waar de Transit momenteel nog wordt geproduceerd. "Op deze manier ondersteunt de EIB actief het sociale dumpingbeleid in de Unie", zegt Van Brempt. "We kunnen toch geen delokalisatie steunen?"

Ze hoopt dat de Commissie in de plenaire vergadering van het Parlement zal kunnen antwoorden op vragen over het dossier. "De Commissie moet een actievere rol spelen bij herstructureringen. Als twee bedrijven willen samengaan, is ze de eerste die het dossier onderzoekt. Mocht ze dat bij herstructureringen ook doen, dan zou ze op het beleid van de EIB stoten", besluit Van Brempt.

Belga

Archiefbeeld Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER