Sp.a stapt toch in Aalsterse coalitie

Sp.a stapt toch in Aalsterse coalitie

Sp.a stapt toch in Aalsterse coalitie

Print
De sp.a-afdeling in Aalst blijft in het bestuur met N-VA en CD&V en neemt vrede met ex-Belanger Karim Van Overmeire (N-VA) als schepen van Vlaamse Zaken en Integratie. Dat beslisten twee derde van de bijna 300 aanwezige leden na ruim vier uur debat, waaruit bleek dat de nieuwe fractie verdeeld was. Welke socialisten de twee schepenambten zullen invullen, werd nog niet beslist.

Tijdens de algemene ledenvergadering werd het bestuursakkoord toegelicht en namen een vijftiental lokale sp.a'ers het woord. Onder meer lijsttrekker en huidig schepen Ann Van de Steen, lijstduwer en huidig schepen Dylan Casaer en verkozene Cathy Grysolle verdedigden het akkoord. Tegenstemmen kwamen onder meer van lijstduwer en huidig OCMW-voorzitter Patrick De Smedt, en verkozenen Patrick Jacobs en Sam Van de Putte.

Van Overmeire

Twistpunt was de voordracht van voormalig Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (N-VA) als schepen van Vlaamse Zaken en Integratie. Van Overmeire nam publiekelijk afstand van het controversiële 70-puntenplan waaraan hij meeschreef, en waarvoor het toenmalig Vlaams Blok in 2004 veroordeeld werd.

Uiteindelijk stemden 194 vóór het bestuursakkoord, 95 leden stemden tegen en drie leden onthielden zich. "Een duidelijke uitspraak van de algemene vergadering", aldus lokaal voorzitter Dirk De Pauw. "De fractie werd samengeroepen en alle neuzen staan terug in dezelfde richting." De Pauw wijst erop dat het probleem de voorbije weken "uitvergroot" werd. "sp.a kreeg plots veel schoonmoeders", klonk het.

In Aalst werd N-VA met 31,1 procent van de stemmen, goed voor 15 zetels, winnaar van de verkiezingen. Een coalitie met CD&V, die 17,3 procent of 8 zetels binnenhaalde, levert een totaal van 23 op 43 zetels op. Sp.a haalde 16,4 procent of 7 zetels. Dat levert samen een comfortabele meerderheid op van 30 op 43 zetels.

De Open Vld van Jean-Jacques De Gucht blijft in de oppositie, net als Groen en Vlaams Belang.

Foto: Belga
Karim Van Overmeire

Nu in het nieuws