'Graffitikunst' moet wildgroei aan tags vermijden bij station Berchem

Op het spoorwegdomein van het station Antwerpen-Berchem organiseert de veiligheidsdienst van de NMBS-Holding een bijzonder experiment om ongewenste graffiti en tags op de muren te vermijden.

drombouts

Enkele tientallen graffitikunstenaars uit binnen- en buitenland krijgen er de kans om een aantal oppervlaktes naast de sporen onder handen te nemen, met "kwaliteitsvolle decoraties" als resultaat.

Experimenten toonden elders al aan dat graffitispuiters het werk van "collega's" meestal ongemoeid laten. Het georganiseerd decoreren van muren met graffiti kan volgens de preventiecel van de NMBS-veiligheidsdienst dan ook de leefbaarheid en netheid van een station bevorderen.

Het initiatief is bovendien kostenbesparend, aangezien er minder gereinigd of zelfs herschilderd moet worden. Reizigers krijgen er dan weer een hoger veiligheidsgevoel door.

Eind september werd aan perron 6 een eerste wand onder handen genomen door enkele tientallen getalenteerde Antwerpse graffitikunstenaars. Tijdens het laatste wekend van oktober was het aan perron 7 de beurt aan collega's die naam maakten in binnen- en buitenland, waaronder in het wereldje bekende namen als Derm, Steve Locatelli, New2 (Australië), Jorz (Griekenland) en Recal (Amsterdam). De artiesten werden gekozen uit een lijst van ruim 200 geïnteresseerden.

Het resultaat is volgens de NMBS "bijzonder kleurrijk en creatief", met veel verwijzingen naar de mobiliteit van vandaag en in de toekomst. Een uitbreiding van het project behoort tot de mogelijkheden. De "tentoonstelling" valt uiteraard gratis te bezichtigen en is doorlopend geopend.

Belga

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio