Geena Lisa promootte 'Voedselzandloper'

Print

Geena Lisa promootte 'Voedselzandloper'

De promotionele wijze waarop een VRT-omroepster op 6 september het boek 'De Voedselzandloper' van Kris Verburgh (foto boven) aankondigde was "ongepast". Dat stelt Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) in antwoord op een schriftelijke vraag van Dirk Van Mechelen (Open Vld). Volgens de redactie van Het Nieuwsblad is de bewuste omroepster Geena Lisa.

Geena Lisa zei die dag volgens Van Mechelen 'dat ze veel van geleerd had van dit bijzonder interessant boek'. "Maar VRT-personeelsleden mogen nooit de geloofwaardigheid van de openbare omroep schaden", aldus Vandeurzen.

"Journalisten moeten de onpartijdigheid volledig bewaren. Voor andere medewerker zoals presentatoren geldt gepaste onpartijdigheid. Dat betekent dat ze een zekere sympathie kunnen laten blijken zolang dit geen afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van hun functie en presentatie. Het aanraden van een boek dat controversieel en wetenschappelijk gecontesteerd wordt hoort daar niet bij."Controverse

"Op dat ogenblik was de wetenschappelijke controverse rond het boek volgens de VRT echter nog niet losgebarsten", nuanceert de minister wel.

"De omroepster wou volgens de VRT dan ook geen partij kiezen in dit debat. Het boek was wel al 4 maanden oud maar er was op dat ogenblik nog maar weinig kritiek op bekend geworden", aldus Vandeurzen mede namens Mediaminister Ingrid Lieten (sp.a), aan wie Van Mechelen dezelfde vraag voorlegde.Belga
Foto's: PN/PDR/Belga

MEEST RECENT