Dossier Ford Genk

Sabam zal Ford-vakbonden niet laten betalen voor optredens

Er is meer duidelijkheid over de Sabam-factuur die zou worden gestuurd naar de vakbonden als er optredens zouden plaatsvinden aan de fabriekspoorten van Ford Genk. De auteursrechtenvereniging besliste vandaag dat ze uiteindelijk dan toch geen geld zouden vragen voor de optredens.

fvranckx

Normaal zou gisterenavond het eerste concert hebben plaatsgevonden van een band die een link zou hebben met de autofabriek of de gemeente maar de solidariteitsactie werd afgelast omdat ze de vakbonden 10.000 tot 18.000 euro zou kunnen kosten aan Sabam.

Lees ook: "Schandalig dat Sabam hieraan wil verdienen"

Steunbetuiging

Sabam wil nu een eventuele vergoeding die betaald zou moeten worden voor optredens aan de poort van Ford Genk, terugbetalen aan de organisatoren als steunbetuiging.

"Als er enkel live muziek wordt gebracht, de artiesten gratis komen optreden en er geen inkom wordt gevraagd, dan is de enige doorslaggevende factor de oppervlakte", zegt Jérôme Van Win, communicatiemanager bij Sabam. "Bij 1000 m² gaat het dan om een bedrag van 175 euro".

"Mochten de optredens plaatsvinden, zal voor dit bedrag een factuur worden opgemaakt om de auteurs van de uitgevoerde werken te vergoeden. Maar wij als Sabam wensen net onze sympathie te betuigen aan alle door de beslissing van Ford getroffen werknemers. Daarom zullen we, als het evenement doorgaat, hetzelfde bedrag dat we innnen voor de auteurs, vanuit Sabam zelf als steun overmaken aan de organisatoren", aldus Van Win.

"Maar voor ons hoeft het niet meer. Hoogstens nog een akoestisch liedje aan het vuur", aldus Gaby Colebunders van het ACV.

Belga/HDB Archieffoto TP