De Wever zet zwaar in op veiligheid (lees de formateursnota)

De formatienota 'Respect voor A', die Bart De Wever (N-VA) afgelopen weekend heeft bezorgd aan zijn mogelijke coalitiepartners in Antwerpen, schenkt grote aandacht aan veiligheid. Maar ook op andere beleidsdomeinen heeft De Wever een pak concrete voorstellen klaar. Uw krant kon de formatienota van 50 bladzijden inkijken en licht hem voor u door.

jrosquin

De Wever verstuurde de omvangrijke nota afgelopen weekend naar de lijsttrekkers van de Stadslijst (sp.a-CD&V), Groen en Open Vld. De Wever legt duidelijke centrumrechtse accenten in zijn plan en doet geen enkele toezegging aan Groen. Hij houdt niet alleen vast aan de Oosterweelverbinding over het BAM-tracé, ook zijn visie op het sociaal beleid staat haaks op die van de Antwerpse groenen. Zo blijft De Wever achter het hoofddoekenverbod aan de stadsloketten staan.

Voor Groen is de paragraaf over Oosterweel al onaanvaardbaar. "Als De Wever geen water in de wijn doet, stappen wij in de oppositie", zegt Meyrem Almaci. De andere partijen geven voorlopig geen commentaar en bestuderen de nota nog.

De formatienota maakt het veiligheidsthema een prioriteit, met nultolerantie tegen alle vormen van geweld. Daarnaast wil De Wever camera's voor nummerplaatherkenning op de Ring plaatsen in de strijd tegen drugs en woninginbraken en plant hij een verbod op alcoholverkoop in nachtwinkels na 22u. Op het vlak van mobiliteit moeten mechanische poortjes in de metro zwartrijden voorkomen. Het succesvolle Velo-project wordt uitgebreid naar de districten.

De formateur wil Antwerpen promoten als shoppingstad, onder meer via een wekelijkse koopavond. Ook onderzoekt hij de komst van een groot casino.

Een punt dat ongetwijfeld tot controverse zal leiden, is het stopzetten van het faciliteren van het onverdoofd slachten voor het Offerfeest. Moslims mogen het wel nog zelf organiseren, maar moeten het dan ook zelf financieren.

LM, SVW

Foto: PN

Lees meer in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER