Zimbabwaanse voetbalbond ontbindt nationale ploeg

Drie weken nadat het land kwalificatie voor de Africa Cup miste, heeft Zimbabwe zijn nationale voetbalploeg ontbonden. Dat maakte de voorzitter van de Zimbabwaanse Voetbalbond Zifa vrijdag bekend. Behalve de gemiste kwalificatie heeft de beslissing vooral te maken met een zaak rond wedstrijdvervalsing.

tmas

Zimbabwe had de heenmatch in de barrages voor kwalificatie voor de Africa Cup met 3-1 gewonnen van Angola. Ondanks deze goede uitgangspositie ging het ticket nog verloren, na een 2-0 nederlaag in de terugwedstrijd.

Half oktober, enkele dagen na de terugmatch, werden in het Afrikaanse land straffen uitgesproken in een zaak rond wedstrijdvervalsing drie jaar geleden in Thailand en Maleisië. Dertien spelers, ex-bondscoach Sunday Chidzambwa en ex-bondsvoorzitster Henrietta Rushwaya werden levenslang geschorst. Volgens de huidige bondsvoorzitter kan dit schandaal de slechte prestatie in Angola verklaren. Nochtans stonden er toen geen spelers op het veld die betrokken waren in die zaak.

"We zullen de ploeg heropbouwen met de min 20-jarigen en de beloften. Dat zijn jonge spelers die zuiver zijn", aldus bondsvoorzitter Cuthbert Dube.

Belga Foto EPA

Vastgoed

Jobs in de regio