Israël geeft moord op PLO-topman Abu Jihad toe

Israël geeft moord op PLO-topman Abu Jihad toe

Israël geeft moord op PLO-topman Abu Jihad toe

Israël heeft voor het eerst toegegeven dat de Joodse staat verantwoordelijk is voor de moord, in 1988 in Tunis, op Abu Jihad, het nummer twee van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde uittreksels van een vrijdag in de Israëlische krant Yediot Aharonot verschijnend artikel.

tmas

De krant zegt toestemming voor het publiceren van details van de operatie te hebben gekregen na zes maanden overleg met de militaire censuur.

Abu Jihad, de strijdnaam van Khalil al-Wazir, werd in de nacht van 15 op 16 april 1988 vermoord in Tunis, waar zich destijds het hoofdkwartier van de PLO bevond. De actie was bedoeld om de Eerste Intifada, die in december 1987 was uitgebroken, de adem af te snijden. Jihad was één van de in het buitenland verblijvende leiders van die Palestijnse volksopstand.

De moordpartij werd uitgevoerd door 26 commando's van de elite-eenheid van het Israelische leger, die op dat moment onder het bevel stond van Moshe Yaalon. Yaalon is momenteel minister van Strategische Zaken. Bij de operatie werden ook twee bewakers en een tuinman door het commando omgebracht.

Belga Foto Photo News