Achthonderd eters per dag
 in sociaal restaurant

Achthonderd eters per dag in sociaal restaurant

Achthonderd eters per dag in sociaal restaurant

Print
In de vijf sociale restaurants van de Antwerpse vzw CAS komen per dag achthonderd mensen eten. Met de huidige economische crisis zal dat aantal nog stijgen. “De nood is er”, zegt Jan Van Roie. “In 2014 openen we een buurtresto op het Kiel, en later hopelijk ook een in Merksem.”

Kom.EET in Deurne, De 7 Schaken met bijhuis De Pollepel in Antwerpen-Noord, Bakboord op Linkeroever en Foyer De Stroming. Dat zijn de vijf sociale restaurants in Antwerpen die gerund worden door de vzw CAS. Er werken in totaal zo’n zeventig mensen voltijds, personeel dat op andere plaatsen moeilijk aan de bak zou geraken. “Ze hebben een tijdelijk of langdurig contract, maar altijd in een opleidingscontext”, zegt Jan Van Roie van CAS vzw. “Zowat de helft van het personeel stroomt dankzij de opleiding hier uiteindelijk door naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Elke dag heeft het personeel de handen goed vol met het bereiden van lekkere en gezonde maaltijden voor liefst achthonderd mensen. “We mogen spreken van een enorm succes”, zegt Van Roie. “De laatste jaren hebben we enkele restaurants extra opengedaan en we merken dat de nood er wel degelijk is. Onze sociale restaurants zijn echte buurtresto’s.”

3 tot 8 euro

Een complete maaltijd in een sociaal restaurant kost 8 euro. 60-plussers betalen 5,50 euro, OCMW-klanten 3 euro. “Zowat 90 procent van onze klanten zijn niet actief op de arbeidsmarkt”, zegt Van Roie. “60 tot 70 procent zijn senioren. En een derde van onze klanten heeft een OCMW-pasje. Maar iedereen is welkom.”

Of andere restaurants de sociale restaurants als oneerlijke concurrenten zien? “Gelukkig niet”, zegt Van Roie. “Wij hebben een ander clienteel. Bij ons komen mensen die anders niet op restaurant zouden gaan. Ja, ik denk dat het aantal bezoekers nog zal groeien. De koopkracht is de jongste jaren niet bepaald gestegen ...”

SyMa
Foto Wim Hendrix

www.casvzw.eu

.

Nu in het nieuws