Gereputeerd Filmhuis zoekt 100 sponsors

20.000 euro, zoveel geld heeft het Filmhuis Mechelen nodig om op zijn elan te kunnen doorgaan. Omdat er geen films meer op filmrol aangeboden worden, moest de vzw een digitale projector aanschaffen.En die kost geld.

Sven Van Haezendonck

Wie zijn weg een beetje kent in Mechelen, wist het al: elke dinsdagavond kan je in het Mechelse Cultuurcentrum terecht voor een arthousefilm van Filmhuis Mechelen. De onbezoldigde vrijwilligers van de vzw bouwden de laatste 36 jaar een mooie reputatie op, maar zien zich nu genoodzaakt in een stevige investering. "Er worden nog amper films op filmrol aangeboden", vertelt Geert Op de Beeck van het Filmhuis.

Op de Beeck: "We hadden dus twee opties: ofwel doorgaan op dvd of blue-ray, ofwel een nieuwe, digitale projector aanschaffen. In dat eerste geval zouden we op een lager niveau gaan spelen, en daar hadden we geen zin in. We willen onze unieke programmatie behouden, geen hobbyclubje worden. En dus was deze investering noodzakelijk. "In totaal kost de nieuwe projector zo'n 60.000 euro. Dankzij een goed onderhouden spaarpotje kon het Filmhuis al twee derde van die prijs ophoesten, maar nu heeft het nog 20.000 euro nodig om het gat helemaal dicht te rijden. Daarvoor doet de vzw een beroep op Netwerk Rentevrij en diens proefproject Socrowd (sociale crowdfunding, red.).

"Er waren verschillende alternatieven, maar dit leek ons veruit het snelste en het beste", aldus Op de Beeck. "Het komt er op neer dat we 100 mensen zoeken die een zogezegd aandeel van 100 euro willen kopen. Als dat lukt, krijgen we van Netwerk Rentevrij een rentevrije lening van 20.000 euro - zij verdubbelen het bedrag dus. Lukt onze poging niet - waar we niet van uitgaan - krijgen de investeerders hun geld terug. Lukt het wel: dan krijgen ze hun geld ook terug. Aan het eind van de rit hebben wij onze lening immers afbetaald, en kan iedereen zijn aandeel opnieuw opvragen."

De deadline voor het ophalen van de honderd aandelen verstrijkt op 5 december. Meer info op

MASI

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio