Di Rupo zegt top in Laos af voor begroting

Di Rupo zegt top in Laos af voor begroting

Di Rupo zegt top in Laos af voor begroting

Print
Het federale kernkabinet buigt zich zaterdag sinds iets voor drie uur opnieuw over de begroting voor 2013. Een moeilijke zoektocht naar 3,7 miljard euro die nog verschillende dagen zal duren, zeiden de topministers bij hun aankomst. Premier Elio Di Rupo besloot alvast op 5 en 6 november niet deel te nemen aan de Asem-top in Laos, om zich te kunnen concentreren op de begrotingsoefening.

PS-kopvrouw Laurette Onkelinx waarschuwde de opgedaagde journalisten zaterdag dat de gesprekken dit weekend niet afgelopen zullen zijn. Dat blijkt ook uit de beslissing van MR-vicepremier Didier Reynders om zijn reis naar het Midden-Oosten van volgende week uit te stellen. De premier zal zich in Laos dan weer laten vervangen door minister Paul Magnette.

Hier en daar wordt gesuggereerd dat de premier in het land blijft om op 6 november zijn uitgestelde "state of the union" te kunnen geven in het parlement, maar dat ontkent men in zijn omgeving met klem. "Er is geen timing vastgelegd", luidt het.

Bedoeling blijft alvast de economie en de burgers zoveel mogelijk te sparen. Zo verwees CD&V'er Steven Vanackere naar het voornemen in het regeerakkoord om zeker "niet meer dan een derde" aan nieuwe ontvangsten in te calculeren. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo zet dan weer in op "een anti-crisispakket". "Als we ons zouden beperken tot het regeerakkoord, dan zouden we schromelijk tekort schieten", onderstreepte hij. "We moeten meer doen."

De federale ministers kijken bovendien ook naar hun regionale collega's. Zo ligt een besparing van 300 miljoen euro bij de usurperende bevoegdheden - waarvoor de federale overheid nu nog betaalt, hoewel ze eigenlijk niet bevoegd is - opnieuw op tafel, bevestigde Reynders. Hij verwacht ook een bijdrage van de gewesten voor de pensioenen van hun ambtenaren.

Vanackere toonde zich alvast "optimistisch" over de bereidheid die hij hier en daar al opmerkte.

Foto Belga

Nu in het nieuws