Ruim 600 banen in gevaar bij staalbedrijven in La Louvière

Ruim 600 banen in gevaar bij staalbedrijven in La Louvière

Ruim 600 banen in gevaar bij staalbedrijven in La Louvière

Print
Bijna de helft van de banen bij de staalbedrijven Duferco en NLMK in La Louvière zijn in gevaar. Door een kostenbesparingsplan dreigen 601 van de 1.357 jobs verloren te gaan, zo is donderdag aan de vakbonden meegedeeld.

Volgens de vakbonden treft het kostenbesparingsplan alle afdelingen van de bedrijven. "De cao's kunnen in vraag worden gesteld. Ook aan de lonen zou kunnen worden geraakt", zegt Manu Morais van de socialistische bediendebond SETCa.

Na de mededeling van de directie heeft de vakbond de vergadering verlaten om de werknemers op beide sites op de hoogte te brengen.

"We wisten dat het niet goed ging bij de bedrijven, maar we hadden niet verwacht dat de aankondiging zo'n omvang zou aannemen", aldus Jean-Marie Hoslet van de christelijke bond ACV-CSC Metea. "De toekomstplannen van meer dan 600 gezinnen komen in gevaar."

Alvorens onderhandelingen op te starten over een sociaal plan, wil SETCa een "ernstig en geloofwaardig industrieel plan" zien en ook op de hoogte worden gebracht van de perspectieven voor de komende vijf jaar.

De bedrijven kondigden vorige week aan dat er aan een kostenbesparingsplan werd gewerkt. Volgens de directies van beide staalbedrijven zijn de ingrepen noodzakelijk omwille van de moeilijke omstandigheden in de staalnijverheid. Zo laten de vraag en de marktprijzen niet toe om de nodige financiële middelen te genereren.

Foto: Belga
Vergadering van de vakbonden

Nu in het nieuws