Opgepakt na lunchen op kerktrappen

Jef Coulommier (17) is samen met een van zijn vrienden opgepakt nadat hij zat te lunchen op de trappen van de Sint-Pieterskerk. De Mechelse politie bevestigt dat ze streng optreedt omdat de Veemarkt een overlastplaats is.

Sven Van Haezendonck

Drie uur heeft Jef afgelopen week in het politiecommissariaat gezeten. "Tot mijn moeder me kwam ophalen. En waarom? Oké, we hadden kruimels laten vallen, er lag wat rommel, en op school hadden ze ons ooit eens gezegd dat je daar niet mocht eten. Maar eerlijk waar, het schoot ons pas opnieuw te binnen toen de politie stopte. Eerst wisten wij niet goed waarom, tot een van de agenten het ons duidelijk maakte. Op een kordate, niet bepaald vriendelijke manier", vertelt Jef, die laatstejaars Wetenschappen-Wiskunde is in het Sint-Romboutscollege.

De jongeman is ontgoocheld in de houding van de politie. "Toen een van mijn vrienden en ik om een wederwoord vroegen, snauwde de agent ons af. Hij zei dat hij de baas was en dat wij moesten zwijgen", zegt Jef. Na de controle van hun identiteitskaart werden de scholieren met een combi naar het commissariaat gebracht. Ze riskeren een GAS-boete van 100 euro. Zijn moeder Carla Gevers is razend. "De politie uw vriend? Ik vind dit degoutant. Opvoeding en responsabilisering moet er langs twee kanten zijn. In de krachtlijnen van het nieuwe stadsbestuur lees ik dat GAS-boetes enkel worden gebruikt voor echte overlast of kleine criminaliteit en niet om jongerengedrag te sanctioneren."

Adjunct-korpschef Maurice Dommicent kan niet ingaan op het incident. Maar hij legt wel uit waarom er een strenge aanpak is. "Die is er gekomen na aanhoudende klachten van buurtbewoners en passanten. Scholieren zitten overal, op stoepen en trappen. Mensen kunnen soms zelfs met moeite hun huis of een gebouw binnen. Bovendien blijft na lunchtijd ook veel rommel in de buurt van het plein liggen omdat de jeugd het nalaat om die op te ruimen. En het is begrijpelijk dat mensen vinden dat ze onterecht hard worden aangepakt, maar er moet natuurlijk iets gebeuren."

SVH Foto Marc Aerts

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Mechelen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio