Jan Fabre: "Ik ben een grote dierenvriend"

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre begrijpt niet dat er zo verontwaardigd wordt gereageerd op de filmopname in het stadhuis in Antwerpen, waarbij enkele katten gedurende enige tijd in de lucht werden gegooid: "Ik ben zelf een grote dierenvriend. Ik heb thuis katten, honden, vogels en insecten. Ik bewonder dieren. In mijn werk gaat het al dertig jaar over de band tussen dieren en mensen. Dieren zijn voor mij de beste filosofen en dokters."

ikerremans

Fabre bestrijdt dat de katten mishandeld werden: "We werkten met professionele dierenhandlers, wiens beroep het is om met dieren te werken in films. Ik zag vanmorgen het filmpje en blijkbaar zijn er wel twee katjes niet goed opgevangen. Ik heb onmiddellijk gebeld met die handlers en ze hebben mij verzekerd dat de katten niets is overkomen, dat ze in perfecte gezondheid zijn."

"En dat men klacht wil indienen? Ze doen maar, daar kan ik ook niks aan doen. In de hele film werken we voortdurend met beesten, er hangt een slang rond mijn nek, of er kruipen slakken over mijn lijf. Mag dat ook niet? Gaan julllie daar ook sensatie rond zoeken?"

Bekijk hier het filmpje:

Lees ook: Stad overweegt klacht tegen kattengooiende filmcrew

Foto Bert Hulselmans

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio